RhinoplastiekAlgemene informatie Rhinoplastiek

Een plastische correctie van de neus noemt men een rhinoplastiek en wordt uitgevoerd om een verbetering van de esthetische vorm van de neus te bereiken. Hierbij worden kleine veranderingen uitgevoerd aan de "bouwstenen" van de neus: huid, bot en kraakbeen.

Het uiteindelijke doel is een fraaiere neus, die beter past bij het gelaat en u een goed gevoel en vertrouwen geeft. 


Voor wie?

Neusoperaties kunnen het beste worden uitgevoerd na de groeifase (puberteit).

Door het ouder worden veranderd ook de neus; kraakbeentjes worden dunner en verliezen hun elasticiteit. Bovendien kan de neuspunt iets lager komen te staan. Daarom wordt rinoplastiek ook op latere leeftijd uitgevoerd.   
Voorbereiding

Bij het onderzoek vooraf wordt het hele gezicht betrokken, waarbij gekeken wordt naar de harmonie van de verschillende onderdelen en naar de asymmetrie in voor-achterwaartse richting en de kin. Soms kan een relatief grote neus gecamoufleerd worden met een eenvoudige kinopbouw ( kinplastiek).

Om de neus te analyseren worden er vooraf foto's vanuit verschillende hoeken gemaakt die vooraf zorgvuldig worden bestudeerd en dienen om de wensen en (on-)mogelijkheden met elkaar te bespreken. 


Tijdens de behandeling

De operatie duurt afhankelijk van het probleem 1-3 uur en wordt meestal onder algehele narcose uitgevoerd. Het ziekenhuisverblijf varieert van een tot twee dagen. De huidsnedes liggen aan de binnenkant of de buitenzijde van de neus.

Bij de externe benadering wordt tussen de neusgaten een huidsnede gemaakt waarna de huid van neuspunt en neusrug opgelicht wordt om zo het neusskelet opnieuw te vormen.

De dikte en de structuur van de  huid bepaald voor een deel het uiteindelijke resultaat.

Onder een dunne huid kunnen  eventuele onvolkomenheden op den duur zichtbaar  worden. Een dikke huid heeft als beperking, dat het zich slecht aanpast en aangebrachte veranderingen op den duur minder goed te zien zijn.

Na het neusskelet te hebben gecorrigeerd, wordt de huid weer teruggelegd en worden de snedes gehecht. Aan de  buitenzijde van de neus worden vrijwel uitsluitend oplosbare hechtingen gebruikt.

De neus wordt beschermd door pleisters en een plastic kapje dat na een week  wordt verwijderd evenals eventueel gebruikte siliconen plaatjes die in de neus worden achtergelaten.

Zelden is extra materiaal nodig om de neus op te bouwen en  vorm  te geven.

Daarvoor kan eigen kraakbeen worden gebruikt, afkomstig uit de oorschelp. De stand en vorm van de oorschelp verandert hierdoor niet. Ook de noodzakelijke huidsnede in de oorschelp blijft op den duur nauwelijks zichtbaar.
Wat kunt u verwachten?

Kort na de operatie kan al een aanzienlijke verbetering van de neusvorm te zien zijn. Binnen twee tot drie weken ziet de neus er nog beter uit, alhoewel deze nog enigszins gezwollen zal zijn. Het resultaat zal na enkele maanden verder verbeteren.

Door littekenvorming kan de neuspunt langere tijd vaster aanvoelen.


Na de operatie

De operatie veroorzaakt weinig pijn. De zwelling in en rond de neus geeft wel een opgezet gevoel. De ogen zitten soms door de zwelling de eerste dagen dicht. 

Na 7  dagen zijn de ogen nauwelijks nog blauw of gezwollen. 

De neustampons worden meestal al de volgende dag. De siliconen plaatjes en het plastic kapje kunnen over het algemeen binnen 7 dagen worden verwijderd. Binnen twee weken kunt u weer redelijk door de neus ademen. De meeste mensen hervatten hun werk en sociale activiteiten na twee weken. Dan is ook een belangrijk deel van de zwelling verdwenen. Vermijd overmatige lichaamsinspanning en contactsport ( voetbal) gedurende  tot zes weken na de ingreep.
Mogelijke bijwerkingen